TURORIAL : buat HEADER using ps cs5 cara saya :]



assalamualaikum korang . . malam nih yana nak buat tuto buat header gune photoshop cs5 . tuto nih diREQUEST NURUL ATIKAH :] haha , dari tadi lagik dia mintak yana buat . so , yana buat lah .

1 . okeyy , 1st thing bukak photoshop cs5 . yana rase ps laen pon boleh jugak kowt . okeyy , mule mule click NEW . then dia kuar pop out cm tuh .. then kauorang set weidth & height dia . click okey .
 2 . then dia akan kuar macam nihh . kannn ?
 3 . korang click kat FILE -- OPEN . pastuh kuar cmnih . korang pilih lahh doodle korangg okeyhh untuk letak kat header .
 4 . lepas korang pilih akan kuar gambar cmnihh . korang click kat simbol cm putusputus tuhh ... then crop sekeliling gambar .  pastuh click kat FILE -- COPY MERGED .
 5 . pastuhh , dah copy , giliran paste plak . kauorang click kat file sebelah tady balek . click EDIT -- PASTE . pastuh korang susun lah doodle tuh ikut kemahuann korang ehhh .
 6 . thenn , tekan simbol T kat tool belah kiri tuh . . pastuh crop kan dia sebelah doodle tuh dimana korang nak taip font korang . macam kat atas tuu . then , taip lah ape yg korang mahuu .
7 . dah siapp ? click FILE -- SAVE AS . kau orang kene save as PNG not PHOTOSHOP tauu . kan ade kat bawah tuh click ke PNG . then save !


8 . siappp , tadaaaaaa ! hihi , nak amek ? amek lahh . yana jadikan freebies . credit kalau baek haty. comel tak comel takk ? hahh ! so ? ape lagyy ? belajar buat lah sayangg . soryy kalau tuto nihh agak cincaii sikit . haha :p


p/s : saya dah buat nihh jgn COPY plakk ehh . . nak COPY mintak permission . jgn ingat buat nihh senangg . susahh , bhai ! berpeluhhh aku buat , doee . muehhehe , kbye .

Sincerely by me, NurDianaFitrah ♥

3 ulasan:

scha berkata...

sy nk awk pnya header nih bleyh ? klau xleyh sy bleyhh dlete blik sy pnya header yg sy curi drpd awk =D

YANA PINKY berkata...

amek lahh ... :)

Popy Qyla berkata...

macam mana nk cari perkataan new sebab saye guna photoshop cs3

 
Copyright © All Right Reserved by Nur Diana Fitrah.