Secret for be the good bloggers :)

Assalamualaikum readers


 malam nih nak share secret jadi blogger ohhsemmm ! HAHA , even baru beberapa bulan blogging dah share . padahal yg follower 1000+ tuh pon tak share . saje nak share , korang ikut jer lahh petua ngarut yana nih keyyh :P


Widget .
- blog mestilah kemas . loading biar cepat , pantas dan ligat . Haha , tak bermaksud before bukak blog korang kene loncat2 . nooo , haha . means , loading tuh jgn lah sampai setengah jam baru lah dapat tgk blog korang yg ohsem tu . nanti apa alamaknya ? [X] ! Haha , pandaii punnnn . ada pengalaman lettew . macam korang jugak kenn , bukak blog org jer lembab sikit [X] ! hahhh , cm yana gak . so , buang lah widget tak berkenaan .


Picture .
- gambar ? what the gambar ? hahhh , selalu sangat Yana tgk blogger letak gambar kat sidebar lulz . tahu tak anak anak sekalian ? gambar boleh buat blog berat mcm besi ? Hahh , maybe ramai tak tahu . kalau nak sng buat page baru untuk letak gambar semut peliharaan ke , mesty korang nak letak ken ? mr. nobody korang tu mesty nak letak gak kannn ? soo , buat page baru untuk letak koleksi gambar gambar tuh keyh ? kalau lah malass sangat buat scroll box special for gambar . kan sng ? org nak tgk pon tinggal scroll jer . takperlu nak scroll sampai ke bawah . penat , bhai !


Shoutbox .
- jgn lah gedik gedik sangat nak letak shoutbox tuh sebesar alammm . saya still boleh nampak begitu jugak bloggers lain kak oii ! Haha , sekurang kurangnya lekatkan kat sidebar bukannya slide tuh . rimas kowt , bagi Yana rimass gilosss . bagi korang taktaw pulak . pastuh jgn lah letak s/box tuh kat belah bawah/atas sekali bangg . berat ouhh bende tuh sebenornyaaa . agak agak height ngan width tuh lah , jgn sampai jeberr sangat . :p


Header
- Jyeahhh , benda alah nih paling pentingggg dalam blog walaupun bende nih korang anggap remeh temeh tamah . kalau header tak ohhsemm , seyes blogger akan terus [X] blog korang ! betul nih , tak maen maen mehh . Yana pon jeniss camtuh jugokk . kalau tgk header blogger tuh tak memikat hati jer yana terus [X] jer . tak kira dah . tgk blog jugak lah , yana tak sembarangan follow orang pon . header tuh mempengaruhi mata mata blogger . kalau kat s/box yana tuh kebanyakkan cite pasal header tau . bukannyaaa blog . Huh , even anggap cam bangang tapi itulah realiti nya . so , cepat cepat lah belajar buat header . jgn lah setahun sekali tukar header . bosann blogger nak bw ke blog korang . Haha .


Blogwalking .
- Bw nih paling penting untuk menaikkan traffic blog . Jyeahhh , kalau korang malas , sikit lah follower . Dulu Yana mmg malass gilosss nak bw . jelllyy giloss tgk followers blogger laen , so rajinkan diri untuk bw . tapi bukan terpaksa tapi enjoyyy bhai ! kalau dtg blog org 1st yana pandang header dan stuff . itu jer yang yana sukaaa pandang . dan juga entry . so , rajinkan diri for bw eh !


Entry .
- Hahh , entry nih ponn menaikkan readers tau . tak cayaa ? bace lah novel saya yg hawtt di SINI . kalau sehari yana tak hapdate tak sah . seyes takde niat nak berlagak tapi realiti . kualiti entry menaikkan followers dan readers jugok taw . jgn lah buat entry merapu rapu tuu ... contohnya cita hari nih kucing aku kawin lain , hari nih semut aku kena pijak , hari nih pakwe aku makan nasi ayam lauk daging . annoyingg tuh agak jugak lah yg membuat bloggers menyampahh . takde pon nak sakitkan hati sesiapa , tapi buatlah entry berkualiti :)


Lagu .
- lulz , jgn lah pasang lagu rancak ataupun lagu rock dalam blog . bayangkan korang pergi bw then bukak bukak jer boommmmmmm waka waka eh ehh ! tak lari kucing ko dari rumahhh bhai !? kucing korang tgh bersanding ponn bertempiaran tetamu dia . abes whiskas jatuh ! kesiannn sikit lah , prihatin . kowt kowt ada org tua yg berblogger kann . elok elok keluar hospital terus boomm . kan susahh ? ce fikir banyak banyak . kalau korang minat tuh cari lagu lain . kang tak pasal2 org masuk jer blog terus [X] . pastuh kalau lagu tuh carilah yg boleh pause ? kang kalau org tak suka boleh pause , ini tak . kang terus org [X] lagii .. please amek perhatian .


Button Follower .
- buatlah button follower yang sng nak cari . kemain lagi ajak ajak itik suruh follow blog korang yg superbbb tuh . tapi ? button punn ntah kemana . kalau org cari button tak jumpa terus [X] lagii . ce letak follower cm tumblr ataupun kat sidebar baru sng . ini kang org suka blog korang , nak follow takleh sebab tak tahu . tak pasal2 mengidam sampai dibawak2 ke mimpi . susahhhhhhh .


Tulisan Font
- tulisan pon mempengaruhi follower untuk meningkat taw . kang kalau korang gune font UDAMOJIAL , tak pasal pasal org sampai nak kuar bijik mata baca apa yg korang taip . dgn tulisan apaa ntahh , kang susahhh . entry dah menarik , bagosss , mantap . tapi , tulisannn ? tak baguss jugak . yg bagus , verdana , trebuchet , and etc .


Jenis Tulisan .
- tulisan tuh biar kemass sikit lah . jgn lah macam nih ' KaW DaH MakAn Ke BlOm? ' camtuh nenek yana ponn lari nak baca taw . sebab gedik dan annoyingg . banyak jari nak taip camtuhh ? menyusahkan diri dan org lain . tulisan biar jelass dan org sng baca dan faham :)




p/s : itu jer kowt yang yana nak kongsikan even idea karut . Muahahahah , serious niat yana baik dan ikhlas . takde nak kutuk apa apa punnn . kalau nak unfollow ke apa terserah . bg yang terima nasihat thankss :)  wsalam .

Sincerely by me, NurDianaFitrah ♥

2 ulasan:

Nurain Syahirah berkata...

Minat Nikhun ke? Nikhun dan Victoria couple dlm 'We Got Married'. Tak caya, search kat Youtube...:)

YANA PINKY berkata...

itu gossip jer , ingat saya tak ikut semasa ke semasa ke ? hah ? -.-"

 
Copyright © All Right Reserved by Nur Diana Fitrah.